FC DACIA
  • Campioana Moldovei 2010/2011

  • Supercupa Moldovei2011/2012

  • Vicecampioana Moldovei2014/2015 2012/2013 2011/2012 2008/2009 2007/2008

  • Locul 32004/2005

Istoria clubului FC Dacia

Clubul de fotbal „Dacia": Un deceniu de dorinţă nestăpânită pentru victorii!

Anul 1999

La răscruce de secole, în Chişinău apare un nou club de fotbal - "Dacia". Marin Levădaru, Igor Ursachi, Valeriu Plujnic, Alexandr Şkaruba au stat la baza creării.

În echipă au fost invitaţi portarul Ghenadie Gariuc, jucătorii Alexandru Golban, Cornel Popov, Ruslan Raşcu, Serghei Coşciug, Cornel Gafton, Veaceslav Titov, Alexandru Tracalov şi alţii. Locul de antrenament al noii echipe a fost ales terenul Şcolii Republicane de Fotbal din cartierul Râşcani al capitalei. Obiectivele erau foarte modeste: de a lua parte în Campionatul Moldovei în Divizia "A".

Cine ar fi crezut că în curând această formaţie va juca de la egal la egal cu renumitele cluburi germane "Schalke 04" şi "Hamburger SV", va termina victorioasă mai multe confruntări cu adversari puternici în Cupa Intertoto, va juca în Cupa UEFA, va fi capabilă să câştige marele premiu al prestigiosului turneu internaţional „Cupa Preşedintelui din Turkmenistan", va fi medaliată a Campionatului şi finalistă a Cupei Moldovei? Şi mai important, va câştiga inimile a mii de fani, fiind totodată un adevărat izvor de tineri fotbalişti talentaţi din Moldova! Dar toate aceste lucruri se vor întâmpla mai târziu, când preşedintele Daciei va deveni Gabriel Stati. Dragostea lui pentru fotbal şi devotamentul lui la club a reuşit să trezească în jucători o dorinţă enormă pentru victorii! Între timp s-a născut numele clubului - "Dacia", iar numele, după cum se ştie, are un rol important în a determina soarta.

2000/2001

În iunie, echipa a efectuat primul stagiu de pregătire în Ucraina, pe malul Mării Negre, în oraşul Iliciovsk (regiunea Odesa). A urmat apoi şi primul start în campionatul Moldovei în Divizia "A", Dacia clasându-se în final pe locul patru. Dar a ajuns la un pas de dispariţie din cauza problemelor financiare. În toamna acelui an, preşedintele echipei a devenit Gabriel Stati. El a asigurat sprijinul financiar necesar: toate datoriile au fost restituite, iar jucătorii şi-au primit salariile. Astfel, "lupii galbeni" - au devenit deja lupi adevăraţi! Echipa îşi propune să câştige fiecare meci, devenind ambiţioasă şi insistentă.

2001/2002

Dacia a dominat autoritar următorul sezon în Divizia "A". Ea depăşea în mod evident nivelul eşalonului secund al fotbalului moldovenesc. Se presimţea, că Divizia Naţională este în aşteptarea debutantei ambiţioase, care va interveni imediat în lupta pentru locurile de frunte. Ţara a aflat de Alexandru Golban ca un golgheter extrem de talentat. Viitorul jucător al echipei naţionale, dar şi al unor cluburi bine-cunoscute din România şi Ucraina, a devenit cel mai bun marcator în Divizia "A", cu 23 de goluri!

Toate acestea au fost posibile graţie preşedintelui Gabriel Stati, care a reuşit să organizeze pentru club un cantonament complet de pregătire. Iniţial, echipa s-a antrenat la Vadul-lui-Vodă, cazându-se în confortabilul hotel „Bucuria". Apoi a urmat un stagiu de pregătire în Germania, unde dacii au făcut cunoştinţă cu fotbal din această ţară şi cu procesul de antrenamente la cluburile germane.

Primul adversar al Daciei, în istoria relaţiilor prieteneşti cu formaţiile germane, a fost "Tenis-Borussia" Berlin. În primul meci, jucătorii noştri au câştigat cu scorul de 2-0, iar în al doilea au fost învinşi, din cauza lipsei de concentrare, deoarece echipa era pregătită pentru zborul acasă.

2002/2003

Cum şi era de aşteptat, clubul de fotbal Dacia s-a dovedit a fi un debutant bătăios în Divizia Naţională! Deja în primul joc a fost obţinută şi prima victorie pentru "lupi": 1-0 cu puternica echipă "Nistru" Otaci. Mihai Iavorschi a fost marcatorul primului gol în istoria echipei. Victoriile urmau în lanţ. Abia la sfârşitul lunii septembrie, un alt lider "Sheriff" Tiraspol a întrerupt această serie. În primul sezon de aflare în elita fotbalului autohton, Dacia a obţinut dreptul de a juca pe arena europeană în Cupa Intertoto, competiţie creată la iniţiativa unor case de pariuri care încercau să lupte cu „liniştea" în pauza de vară.

Insulele Feroe - un mic arhipelag în largul Oceanului Atlantic. Aici se afla primul adversar al Daciei din Cupele Europene. Deşi avea în lot stranieri din Polonia, clubul GI Gotu era unul semi-profesionist, la fel ca toate echipele de fotbal din Insulele Feroe. Dar nici Dacia nu putea fi numit club profesionist.

Primul gol la Chişinău, pe Stadionul Republican, a fost marcat în minutul 33 de un jucător simbol pentru fanii Daciei - "roşcatul" Sergiu Jăpălău. La începutul reprizei secunde, căpitanul Alexandru Golban a dublat avantajul dacilor. Imediat polonezul Krzysztof Popszinski a redus din diferenţă. Scorul fragil s-a menţinut până pe final, când Dacia prin acelaşi Golban a reuşit dubla. Dacii nu s-au oprit aici şi în prelungiri Andrei Martin, a marcat un nou gol, care a consemnat astfel prima victorie a Daciei pe arena continentală. Iată lotul echipei noastre: Mereuţă, Mardari, Popov, Andriţă, Potrâmba (Coda, 78), Gluhenchi, Martin, S. Jăpălău (Gorobeţ, 87), Badea, Golban, V. Jăpălău (G. Orbu, 83). Costisitoarea călătorie în Insulele Feroe s-a încununat cu o victorie şi acolo, scor 1-0.

Caracterul tenace şi setea de victorii a dacilor s-a conturat în următorul tur, unde debutanta urma să întâlnească un concurent mai puternic - cunoscutul club albanez "Partizan" Tirana. Casele de pariuri, care au creat Cupa Intertoto, au mizat anume pe el, fiindcă în runda precedentă, graţie golului marcat în deplasare, acesta a eliminat din luptă puternica formaţie israeliană Maccabi Netanya. În plus, albanezii au o experienţă mai bogată în Cupele Europene, de care nu a avut parte Dacia. Dar pronosticurile book-makerilor au fost date peste cap! „Lupii galbeni" şi-au păstrat poarta intactă, marcând totodată albanezilor cinci goluri în urma celor două manşe: 2-0 şi 3-0.

Primul meci a avut loc la Chişinău, pe Stadionul Republican. Culorile clubului nostru au fost apărate de: Mereuţă, Mardari, Popov, Andriuţă, Potrâmba, Gluhenchi (Gorobeţ, 85), Martin, S. Jăpălău (G. Orbu, 70), Badea, Golban, V. Jăpălău (Coda, 90).

Jocul a fost echilibrat. Abia în min. 60, Alexandru Golban a deschis scorul, fructificând pasa bună a lui Potrâmba. Un gol foarte important în min. 72 a fost marcat de Ghenadie Orbu, în urma unei acţiuni individuale. Mulţi credeau că "Partizan" se va revanşa acasă, la Tirana. Dar acolo adversara Daciei a avut parte de o umilinţă şi mai severă, scor 0-3.

A urmat un nou concurent. Unul renumit! Celebra grupare germană "Schalke 04"! Mulţi se temeau că Dacia va capitula încă pe propriul teren. Grandul german, însă, cu dificultate găseau drumul spre poarta chişinăuienilor. Aceştia totuşi au marcat o dată, în min.23 prin Cziommer. Un alt gol al echipei "Schalke 04", înscris de cunoscutul stranier georgian, Levan Kobiaşvili a fost anulat, pe motiv că acesta a şutat după fluierul centralului estonian, Stenom Kaadme. În min.77, au fost aproape de gol şi dacii. Vitalie Gluhenchi a scăpat singur cu portarul advers, dar Frank Rost şi-a salvat echipa. Dacia a jucat în următoarea componenţă: Mereuţă, Mardari (Negrescu, 53), Popov, Andriuţă, Potrâmba, Gluhenchi (Gorobeţ, 83), Martin, S. Jăpălău, Badea, Golban, V. Jăpălău (G. Orbu, 68).

Victoria modestă, asupra unui club mai puţin cunoscut, cu scorul de 1-0, nu i-a onorat pe germani, astfel că o mică intrigă s-a păstrat şi pentru meciul retur. Au rămas decepţionaţi şi cei 57 de jurnalişti sportivi şi 70 fani germani care au venit la Chişinău.

Într-adevăr, coşmarul pentru Schalke a continuat şi pe celebra arenă, unul dintre cele mai moderne stadioane din Europa - AufSchalke - din Gelsenkirchen. În prezenţa a peste 60 de mii de spectatori, echipa gazdă nu a fost capabilă o lungă perioadă de timp să-şi mărească avantajul din meciul tur. Jocul se apropia de final, iar în aceste condiţii orice contraatac rar, dar periculos al oaspeţilor, putea trimite meciul în prelungiri, iar mai apoi de unde nu ştii, şi la loteria loviturilor de departajare. Fanii chişinăuieni urmăreau cu mare interes meciul la TV, transmis de postul german DSF, şi se întrebau: „Poate Dacia să producă o minune?". Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Spre finalul partidei, gazdele au stabilit câştigătoarea, marcând două goluri. Mai întâi s-a remarcat cel mai bun atacant al lui "Schalke 04", danezul Ebbe Sand, care nu a jucat la Chişinău din cauza unei accidentări. Al doilea gol a fost marcat în min.88 de către Hanke. Dacii, însă, nu s-au descurajat, au insistat în atac şi au reuşit să înscrie golul de onoare în prelungirile meciului prin Ghenadie Orbu, ieşit la schimb. În acel meci memorabil, Dacia a jucat cu următorul lot: Mereuţă, Mardari, Popov, Andriuţă, Potrâmba (Coda, 78), Gluhenchi, Martin, S. Jăpălău (Gorobeţ, 87), Badea, Golban, V. Jăpălău (G. Orbu, 83).

Întreaga Germanie, graţie clubului nostru, a aflat că există o ţară precum Moldova. Ulterior,"Schalke 04" a câştigat Cupa Intertoto şi apoi a făcut o figură frumoasă şi în Cupa UEFA.

2003/2004

Evident, oboseala acumulată şi-a spus cuvântul asupra startului din campionatul naţional. În plus, după ce a strălucit pe arena internaţională, echipei i-a fost greu să se concentreze la rutina jocurilor locale. Prima victorie Dacia a repurtat-o abia în etapa a şasea. Drept consecinţă, echipa a terminat campionatul pe locul cinci. Dacă până nu demult acest rezultat ar fi privit ca un succes, acum el a fost perceput de către conducerea clubului ca un eşec. Antrenorul a fost prins în plasă de propriile sale succese recente. În fotbal, aşa se întâmplă. Igor Ursachi a fost demis. În locul său a venit tânărul şi ambiţiosul Emil Caras, pe atunci al doilea antrenor al echipei. Acesta provine din celebra dinastie de fotbalişti, nepotul ex-antrenorului echipei naţionale a Moldovei, Ion Caras.

El însuşi, un fost jucător al Daciei, a adus echipa în semifinalele Cupei Moldovei, unde a pierdut în faţa concitadinei - „Zimbru". Anume atunci Dacia şi-a început confruntarea, în prezent una de succes, cu cel mai renumit club din Moldova.

În acest sezon al Cupei, echipa noastră a obţinut în meciul cu FC Floreşti cea mai categorică victorie din istoria sa: 9-0.

2004/2005

Unul dintre cele mai bune sezoane pentru Dacia. Echipa a câştigat medaliile de bronz ale campionatului, obţinând astfel dreptul de a reprezenta Moldova în Cupa UEFA. În acelaşi timp, "lupii" au jucat în finala Cupei Moldovei, pierdută, însă, într-o luptă dramatică în faţa formaţiei "Nistru" Otaci. Cineva a numit în glumă acest club un veteran al finalelor de cupă, deoarece în diferiţi ani, echipa a jucat de cinci ori în finală, dar de fiecare dată adversara celebra succesul. O echipă într-adevăr urmărită de ghinion. Şi Dacia era pregătită să cucerească trofeul. După cum scria presa sportivă „echipa este tânără şi ambiţioasă, devenind o descoperire plăcută a fotbalului din Moldova".

Deseori la meciuri cu aşa o miză, în locul experienţei, pot ieşi în evidenţă alte abilităţi cum ar fi spiritul puternic sau dăruirea deplină a jucătorilor. Trebuie recunoscut, că aceste calităţi ambele echipe le-au demonstrat în totalitate. Dar mai presus de toate, a fost apărarea. Deşi per ansamblu echipele au fost egale, câştigătorul putea fi numai unul. Mingea nicidecum nu găsea drumul spre gol. Aici, desigur, trebuie remarcaţi portarii Alexandru Chirilov şi Anatol Leu. Şi abia când expirau ultimele minute din timpul regulamentar, jucătorii otăceni au dat lovitura. Cornerul executat de căpitanul lui „Nistru", Lilian Popescu, a fost finalizat cu o lovitură de cap de către Dmitry Jarov. Scor final: 1-0 pentru Nistru.

Ar mai fi de remarcat dubla dificilă din semifinale dintre Dacia şi „Politehnica" - nepotul-antrenor, Emil Caras, împotriva unchiului-antrenor, Ion Caras.

Din păcate, Dacia nu a reuşit să impresioneze în Cupa UEFA, precum în Cupa Intertoto. Desigur, "Vaduz" din micuţul stat Liechtenstein, în ciuda experienţei sale europene, alcătuit însă în mare parte din eşecuri, era un adversar de trecut. În plus, este de remarcat şi faptul că "Vaduz" a evoluat destul de bine şi în a doua ligă a campionatului Elveţiei. În primul meci din deplasare, elevii antrenaţi de Emil Caras, au pierdut 0-2. În ciuda tuturor eforturilor, acest rezultat nu a fost recuperat în partida de acasă. Am învins la limită, doar 1-0, prin golul lui Vladimir Jăpălău.

2005/2006

În acest sezon Dacia nu a prins un loc pe podium, terminând pe locul şase. De asemenea, "lupii" au fost eliminaţi în semifinalele Cupei, de aceeaşi echipă - "Nistru" Otaci.

Un eveniment pozitiv pentru Dacia a fost victoria la al XII-lea turneu internaţional de fotbal „Cupa Marelui Turkmenbashi Saparmurat Niazov" în februarie 2006.

Competiţia a reunit opt echipe din şase ţări. Din prima grupă făceau parte: campioana naţională a Turkmeniei, echipa MTTU (Universitatea Internaţională Turkmeno-Turcă) din Aşgabat, ocupanta locului trei din campionatul acestei ţări, "Nebitchi" Balkanabit, precum şi oaspeţii „CSKA" Duşanbe, Tadjikistan şi "Traktor" Taşkent, Uzbekistan. Dacia a fost repartizată în grupa a doua alături de: deţinătoarea Cupei Turkmeniei, "Merv" Mary, precum şi "Vorksla" Poltava, Ucraina şi Perspolis-Horisan, Mashhad, Iran. Câştigătoarele grupelor urmau să dispute finala, în timp ce ocupantele locului doi - jucau finala mică. Fondul total de premii al turneului a fost de $35.000.

În primul meci dacii au jucat împotriva gazdelor - echipa "Merv" Mary. Scorul a fost deschis în min.38 de Iurie Şoimu, însă înainte de pauză Bayramdurdy Maredov a egalat situaţia pe tabelă. Dacia a hotărât soarta partidei la mijlocul reprizei secunde, când Ruslan Raşcu, şi apoi Andrei Martin au marcat două goluri. Penaltyul realizat pe final de Vitaly Alikperov nu a readus intriga în meci, şi jocul s-a încheiat cu scorul 3-2 în favoarea Daciei.

Cea de-a doua întâlnire a mai adus un succes pentru Dacia. 1-0 cu iranienii de la Perspolis-Horisan prin golul reuşit de Ghenadie Orbu în min.84.

"Egalul alb" cu „Vorksla" nu a împiedicat echipa noastră să ocupe primul loc în grupă şi să dispute astfel finala mare.

O finală reuşită, spectaculoasă şi bogată în goluri. Adversara Daciei a fost campioana locală, favorita certă - „MTTU" Aşgabat. În plus, jocul a fost deservit de arbitrul FIFA, turkmenul Mamed Mamedov, care nu s-a incomodat să acorde în poarta noastră două lovituri de la punctul cu var. Prima a fost realizată de gazde pentru a deschide scorul de către Berdy Shamuradov. În min.10, Mihai Moraru este din nou bătut la şutul lui Gahrymberdy Chonkaev. Se părea că formaţia locală, pe propriul stadion "Kopetdag", este aproape de a-şi îndeplini sarcinile propuse şi să câştige Cupa Turkmenbashi. Însă, în chiar ultimele clipe din prima repriză, Aurel Druţă reduce din handicap. Golul lui Ruslan Raşcu, încadrat de dubla lui Andrei Martin au adus-o pe Dacia în avantaj. Abia în prelungiri Berdy Shamuradov din nou a realizat un penalti, insuficient pentru a schimba situaţia pe tabelă. Scor final 3-4 şi clubul moldovenesc câştigă turneul şi premiul cel mare - $20.000. „MTTU" s-a ales cu $10.000, iar „Vorskla" Poltava s-a mulţumit cu un premiu de $5.000.

2006/2007

Chiar dacă a fost lideră în clasament după mai multe etape, Dacia a terminat anul pe locul doi. După reluarea campionatului, Dacia a mai cedat câteva poziţii, ratând astfel podiumul în Divizia Naţională. În pofida locului patru ocupat, „lupii galben" au obţinut din nou dreptul de a juca în Cupele Europene, şi anume în Cupa Intertoto.

Deja primul adversar al Daciei a fost unul dificil. Încă în perioada sovietică, fotbalul azer ieşea în evidenţă. Dragostea pentru acest minunat joc este completată în ultimii ani şi de investiţiile masive în cluburile de fotbal locale. Astfel, rivala Daciei „FK Baku" era un club cu mult mai bogat decât echipa noastră, cu un buget anual de 2.000.000 $. Dacia însă a fost aproape să câştige la Baku pe stadionul „Tofik Bahramov". Partida s-a terminat nedecis, 1-1. Mai aproape de victorie echipa noastră a fost acasă. Încă din minutul 8, am reuşit să marcăm prin Valeriu Onila, datorită insistenţei lui Iurie Şoimu. Una din rarele erori în defensiva noastră, a permis oaspeţilor să egaleze prin Amiran Mudjiri şi să trimită meciul în prelungiri. Pentru prima dată în istoria participării cluburilor din Republica Moldova în Cupele Europene s-a ajuns la desemnarea învingătorului în urma loviturilor de departajare. Această loterie a fost câştigată de Dacia, graţie jocului excelent al portarului Mihai Moraru, care a parat un penalty şi care a derutat şi precizia altor doi adversari. Execuţiile decisive au aparţinut lui Alin Lipa, Dumitru Guşilă şi Maxim Andronic. Echipa a evoluat în următoarea componenţă: Moraru, Mardari, Mincev, M. Andronic, Bolohan, Martin, Puşca (Boicenco, 81), Onika (Lipa, 67), Iu. Şoimu, Onila (Guşilă, 66), Orbu.

Următorul oponent în Cupa Intertoto a fost unul şi mai solid - clubul elveţian „St. Gallen". El ne-a reamintit de „Vaduz", fapt menţionat şi de Emil Caras în cadrul unei conferinţe de presă. Dar de această dată urma să întâlnim o echipă din eşalonul superior al fotbalului elveţian, care dispunea de un lot alcătuit atât din jucători locali, cât şi din stranieri din America de Sud. În meciul de acasă, Dacia a folosit următorii jucători: Moraru, Mardari, Mincev, Puşca, Onila, Orbu (Guşilă, 73), Onica (Lipa, 61), Iu. Şoimu, Bolohan, M. Andronic, Martin (Boicenko, 46), Dacia fost foarte activă, dar aşa şi nu a mai putut recupera golul încasat în prima repriză, mai exact în min.7, de către Juan Pablo Garat. De fapt acea zi a fost una specială, având în vedere popularitatea cifrei "şapte" - 07.07.07. Dacii au ratat mai multe ocazii de a egala scorul prin Orbu, Mincev, Boicenco, Guşilă. Şi-a dezamăgit colegii Valeriu Onila, care a fost eliminat din cauza comportamentului nesportiv în momentul care Dacia trebuia să organizeze asaltul decisiv asupra porţii elveţienilor, năruind astfel şansele echipei de a evita înfrângerea. La conferinţa de presă Emil Caras nu-şi ascundea frustrarea: "Am jucat destul bine. Jocul însă este uitat, iar rezultatul rămâne". În schimb a rămas mulţumit de scor antrenorul oaspeţilor, Rolf Fringer. Nu-şi ascundea satisfacţia şi căpitanul elveţian Marcos Gelabert: "Fotbalul moldovenesc este puţin cunoscut în Europa. Dar nivelul de joc al Daciei ne-a surprins mult. Întotdeauna este interesant să joci cu un adversar puternic!". El trebuia să ţină cont de propriile sale declaraţii, pentru a nu trimite lamentabil în bară penaltyul de pe propriul stadion "Espenmoos" din St. Gallen. Anume în urma loviturilor de departajare a fost decisă învingătoarea acestui duel, încheiat cu un scor straniu 0-3. Onică, Călin şi Martin au marcat trei lovituri consecutive, în timp ce elveţienii de două ori al lovit bara, iar odată au executat slab.

Gazdele au fost pedepsite pentru subestimare şi pentru faptul că s-au grăbit să lanseze un program de meci pentru întâlnirea cu „Hamburger" (anume acest club celebru îşi aştepta adversarul din această pereche).

Echipa noastră a întâmpinat mai multe dificultăţi. Drumul lung spre Elveţia cu o trecere prin Istambul (avionul charter comandat aşa şi nu a sosit la Odesa), i-a obosit enorm pe jucători. Ca urmare, Dacia a ajuns în St. Gallen abia în dimineaţa zilei, la ora 11. O zi de 14 iulie una extrem de călduroasă. Dacia totuşi s-a revanşat. Şi-a spus cuvântul caracterul şi disciplina de echipă. Lotul Daciei: Moraru, Mardari, Bolohan, Mincev, M. Andronic, Boicenco, Puşca (Martin, 95), Onica, Iu. Şoimu, Orbu (Lipa, 23, Călin, 104), Guşilă. Golul decisiv în Elveţia a fost marcat stranierul român - Alin Lipa. El s-a aflat în locul şi momentul potrivit, după ce portarul Razzetti a parat şutul lui Şoimu.

Astfel, „Hamburger" a fost nevoită să meargă, nu în Elveţia, ci în Moldova, unde grandul european a fost ţinut în şah. Super clubul german cu vedeta olandeză în lot, mijlocaşul Rafael van der Vaart, nu a impresionat. Asta deoarece, dacii au fost extrem de motivaţi şi au reuşit să-şi impună jocul în faţa propriilor suporteri. "Lupii" au deschis rapid scorul prin Eugen Boicenco, fiind mai apoi aproape de a-şi mări avantajul. Onoarea nemţilor „a fost salvată" de arbitrul portughez Bruno Paixao, care a acordat un penalty dubios la duelul dintre Maxim Andronic şi croatul Ivica Olic,iar Van der Vaart a înscris uşor. Chiar şi după acest rezultat de egalitate cu "Hamburger", 1-1, jucători noştri nu păreau tare dezamăgiţi. A fost unul dintre cele mai bune rezultate obţinute de o echipă din Moldova în Cupele Europene! Dacia a jucat cu următoarea componenţă: Moraru, Mardari (Belcev, 80), Mincev, Puşca, Boicenco, Onika, Iu. Şoimu, Guşilă (Miguel Lopez, 71), Bolohan, Lipa, M. Andronic.

Confruntarea a continuat în cel mai mare oraş-port din Europa. Din păcate, în Hamburg, Dacia a plecat cu un lot subţiat. Totuşi, în prima repriză „lupii galbeni" şi-au păstrat poarta intactă. Abia după pauză, profitând de oboseala "dacilor", germanii şi-au demonstrat valoarea. După 50 minute de rezistenţă eroică a chişinăuienilor, „Hamburger" a sparta gheaţa, impunându-se în final cu categoricul 4-0. Iată lotul echipei noastre: Moraru, M. Andronic, Bolohan, Guşilă (Lopez, 63), Lipa (Călin, 73), Mardari, Mincev, Onica, Iu Şoimu (Reşitca, 88), Orbu. Interesant este faptul că "Hamburger", la fel ca şi în cazul lui "Schalke 04", a câştigat Cupa Intertoto.

Evoluţia remarcabilă a "lupilor galbeni" a fost foarte apreciată de către specialiştii locali, astfel că la sfârşitul anului Federaţia Moldovenească de Fotbal i-a acordat Daciei titlul de „Cea mai bună echipă a anul 2007".

2007/2008

Un alt sezon excelent pentru „lupii galbeni", care a adus cu el cel mai bun rezultat din istoria clubului: medaliile de argint ale campionatul naţional!

Realizarea acestei performanţe a fost posibilă pentru că odată cu venirea la echipă a noului vice-preşedinte, Timur Kuriev, Dacia a găsit investitori din Rusia. Minunatul autocar modern simbolizează într-un fel schimbările benefice în cadrul clubului.

După o serie de cinci victorii succesive, Dacia a devenit lider al campionatului. Înainte de pauza de iarnă, însă, „lupii galbeni" au căzut pe locul doi. La începutul returului elevii antrenaţi de Emil Caras au reluat iarăşi şirul victoriilor. Şi drept rezultat, Dacia a ajuns-o pe "Sheriff" Tiraspol în clasament. Înaintea meciului direct, diferenţa a fost doar de un singur punct. Meciul anului "Sheriff - Dacia", cum a fost numit de către mai mulţi specialişti, s-a jucat la 30 martie 2008. Presa scria: "Înfrângerea Sheriffului şi egalităţile Zimbrului, plus probleme lor de efectiv, au făcut ca ambiţioasa Dacia să reaprindă intriga în campionatul Moldovei. Deocamdată în jurul unei singure întâlniri Sheriff - Dacia. Un succes al dacilor însă, ar putea afecta supremaţia neclintită a celor de la Sheriff".

Clubul nostru a organizat propriilor fani, dar şi amatorilor de fotbal, unsprezece autocare pentru deplasarea la Tiraspol. În plus, alţi suporteri ai Daciei au venit la meci în mod individual. Astfel că întreg sectorul rezervat fanilor noştri de 500 de locuri a fost aglomerat. În total la partidă au asistat 12.000 de spectatori.

Dacia a folosit următoarea componenţă: Moraru, Puşca (Onica, 76), Călin, Martin, Guşilă, Iu. Şoimu (Onila, 90), Dvali (Miguel Lopez, 81), Bolohan, S. Jăpălău (Orbu, 72), Mincev, Korgalidze.

Pe fonul unui echilibru în joc, gazdele deschid scorul prin Picuşciac. Pe finalul primei părţi, echipa noastră şi-a intensificat atacurile. Golul plutea în aer. Şi a venit. Guşilă a marcat cu capul din centrarea lui Puşca.

După pauză, jocul a devenit mai dur, iar "Sheriff" marchează din nou prin Balima, gol care s-a dovedit victorios. Eliminarea tiraspoleanului Arbănaş, dar şi superioritatea Daciei, nu au schimbat scorul de pe tabelă, 2-1.

În ciuda înfrângerii Dacia şi-a păstrat locul doi, ce i-a asigurat medaliile de argint! O premieră în istoria „lupilor galbeni"!

A urmat apoi o nouă provocare în Cupa UEFA. Sorţii au ales Daciei un adversar din Serbia - „FK Borac". Primul meci a avut loc la Chişinău pe stadionul "Zimbru". Echipa noastră a jucat cu următorul lot: Romanenco, Mardari, Orbeladze, M. Andronic, Călin, Bulat, Boicenko (Orbu, 79), Dvali, Onică, S. Jăpălău, Korgalidze. Cel mai bun jucător de pe teren a fost Sergiu Jăpălău. Câteva acţiuni de mare spectacol ale acestuia au încins publicul. Încurajată de suporteri, Dacia s-a prezentat mult mai bine decât adversarul. În plus, "lupii" jucau exemplar în toate liniile de joc. Golul mult aşteptat a venit abia în min.50. Victor Bulat, luând iniţiativa în mâinile lui, a şutat necruţător la colţul lung. Deznodământul însă s-au produs în min.82. În urma unui atac disperat al oaspeţilor, mingea a găsit în careul mare mâinile lui Vitalie Mardari, dar centralul a acordat sârbilor un penalti discutabil. Căpitanul lui "Borac", Boban Stojanovic a fost precis de la punctul cu var, stabilind astfel scorul final 1-1.

Meciul retur a început promiţător pentru clubul nostru. Deja în min. 3, Korgalidze a marcat din lovitură liberă un gol important în deplasare. Sârbii însă şi-au revenit, marcând de trei ori şi înclinând balanţa în favoarea lor.

2008/2009

Clubul nostru din nou se află printre lideri şi în fruntea plutonului care o urmăresc pe "Sheriff". Cu clubul din Tiraspol este posibilă şi disputarea finalei Cupei. Dar pentru acesta, trebuie mai întâi să treacă de „Zimbru". În prezent la cârma echipei Dacia se află specialistul ucrainean Roman Pilipciuk. El a apărut pentru prima dată pe banca tehnică a echipei la 27 septembrie în meciul cu „Zimbru". Negrescu a devenit primul jucător care a marcat cu noul antrenor. Meciul sa încheiat nedecis, 1-1. Ultimele trei jocuri ale sezonului au adus Daciei numai succese: victorie volitiva asupra „CSCA-Rapid" 3-1 în deplasare, 1-0 acasă, cu tradiţional adversar dificil "Nistru" (Otaci), şi, în final, victorie în returul sferturilor de finală ale Cupei Moldovei împotriva echipei „Tiligul-Tiras" Tiraspol. În primul meci a fost consemnat un rezultat egal, 1-1. Totul se decidea la Chişinău. După o partidă complicată, Dvali şi Onice au dus-o pe Dacia în semifinale, 2-0! În acelaşi timp, Alexandru Onica şi-a făcut un cadou deosebit chiar în ziua nunţii sale, care a avut loc în aceeaşi seară, 22 noiembrie.

Roman Pilipciuk a declarat la conferinţa de presă: „Eu cred că am avut un an bun şi am reuşit să terminăm pe locul doi. Cât de greu nu ne-ar fi, avem o echipă unită - şi jucătorii, şi conducerea au acelaşi obiectiv şi anume de a evolua cu succes pe plan naţional, dar şi pe arena internaţională".

La tradiţionala „Gala Laureaţilor Fotbalului Moldovenesc 2008", Victor Bulat a intrat în posesia premiului „Simpatia publicului", instituit de ziarul „Sport Curier", în timp ce Alexandru Onica a luat de la publicaţia „Vremea" premiul pentru cel mai bun debut la selecţionata Moldovei în anul 2008.

Dacia a început bine a doua parte de campionat, reuşind trei victorii consecutive. Meciul direct cu Sheriff a fost cu ghinion pentru echipa noastră. Tiraspolenii s-au impus graţie unui gol marcat în prelungirile meciului. În urma acestui eşec, atenţia a fost orientată spre Cupa Moldovei. În semifinale, "lupii" au învins în derbyul Chişinăului, Zimbru, cu scorul general 3-2. Astfel, Dacia pentru a doua oară în istoria sa a reuşit calificarea în finala Cupei Moldovei. Însă şi această de a cuceri primul trofeu pe plan inter a fost nereuşită. În meciul decisiv, echipa noastră a cedat în faţa campioanei Sheriff Tiraspol, cu scorul de 0-2.

Finala Cupei a fost un meci cu o dedicaţie specială pentru Gabriel Stati, preşedintele onorific al Daciei Chişinău, care a contribuit enorm la dezvoltarea acestui clubul de fotbal. În timpul finalei pe stadion a fost afişat un banner cu portretul lui Gabriel Stati şi cu următorul mesaj - „Suntem alături! Cu multă recunoştinţă şi speranţă!".

Dacia a fost susţinută la finală de prietenii conducerii clubului nostru: Konstantin Erememko (fost jucător de fotbal în sală, multiplu campion al Rusiei cu Dina Moscova, deţinător al Ligii Campionilor, Campion European cu naţionala ţării sale; în prezent senatorul regiunii Voronej), Dmitri Ananko (multiplu campion al Rusiei cu Spartak Moscova), precum şi cunoscutul cântăreţ Irakliy Pirţhalava, care este şi el un mare amator al fotbalului.

În campionat, Dacia şi-a asigurat locul secund cu trei tururi înainte de final. Astfel, sezonul 2008-2009, a fost cel mai bun din istoria echipei: locul doi în campionat şi finala Cupei.

O altă surpriză pentru suporteri în acest sezon a fost programul muzical în cadrul căruia a avut loc lansarea în premieră a imnului oficial a clubului Dacia Chişinău în interpretarea formaţiei Catharsis. Lansarea imnului face parte din amplul programul de manifestaţii consacrate sărbătorii a jubileului de 10 ani de la fondarea echipei.

Recent, echipa noastră şi-a făcut prima apariţie în clasamentul mondial al cluburilor dat publicităţii de Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS). În luna iunie Dacia Chişinău ocupa locul 350. Cu un total de 63 de puncte, clubul nostru împarte această poziţie cu SK Rapid Viena (Austria), FH Hafnafjördur (Islanda), APOEL Lefkosia (Cipru) şi CD Cobreloa Calama (Chile).

Următorul pas - Europa League. Dacia Chişinău a început competiţia în a doua etapă preliminară, unde a ţinut piept clubului Slovac Jilina. Sincer vorbind un adversar foarte neplăcut pentru lupii galbeni. Adversara noastră a reuşit în sezonul trecut calificarea în grupele Cupei UEFA şi a demonstrat pe alocuri un fotbal destul de bun în partide cu nume cunoscute ca Ajax sau Aston Villa. Un asemenea joc au reuşit şi în meciul de pe teren propriu cu Dacia, încheiat cu scorul de 2-0 în favoarea gazdelor. Meciul retur, care s-a disputat în Chişinău pe stadionul Zimbru, nu prevestea nimic bun pentru băieţii noştri. Era greu de imaginat că Jilina va lăsa să se scurgă printre degete avantajul obţinut acasă. Lupii galbeni au ieşit pe teren în următoarea componenţă: Моşneaga, Habib, Onica, Orbu, Demcenco, (Zgura, 61), Victor Bulat, Negrescu (Buza, 65), Groşev (Popovici, 56), Caraulan, Sakey, Тrinitatskiy. Din primele minute slovacii s-au concentrat în defensivă, şi rareori porneau la contraatac. Dacii aveau nevoie de un gol rapid ca de aer, dar keeperul slovac Pernis, a salvat echipa de trei tentative de atac ale gazdelor. A degajat balonul lui Bulat, a cîştigat duelul cu Оrbu şi nu l-a lăsat pe Sakey să trimită mingea în poartă. La pauză, Roman Pilipciuc a mers la risc, şi l-a înlocuit fundaşul Groşev cu Popovici. Dar substituţia a avut un rezultat negativ, care s-a finisat cu un gol în favoarea oaspeţilor. Deja în a doua minută a reprizei secunde, Oravets a trimis cu capul foarte lejer balonul în poarta lui Moşneaga. În situaţia creată, dacii, cu antrenorul Ucrainean pe banca tehnică, trebuiau să înscrie de 4 ori. Şi lupii au fost aproape de a face faţă sarcinii. Timpul rămas a bucurat spectatorii cu un fotbal deschis, care a avut de toate: dueluri unul la unu între jucători şi portari, mingi trimise în bară sau transversală, save-uri spectaculoase. Însă goluri din păcate nu s-au mai înscris. Pe final, Jilina se califică în faza următoare, iar noi ne îndreptăm cu paşi siguri spre cucerirea titlului de campioană naţională.

2009/2010

În acest sezon, se aştepta o luptă acerbă a Daciei pentru aurul Campionatului Naţional de fotbal. Două ediţii consecutive i-au găsit pe lupii galbeni la un pas de titlul suprem al Diviziei Naţionale. Microbiştii şi toţi interesaţi de fotbal aşteptau cu nerăbdare surprize de la Dacia. În aer plana întrebarea - cînd vor accede lupii pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Aşteptau toţi, eram şi noi în aşteptare. Primele 18 partide din eşalonul superior au trecut neobservate. Cu unele probleme de efectiv, am rupt totuşi 13 victorii, am remizat de trei ori şi doar de două ori le-am permis adversarilor să ne surclaseze. În vacanţa de iarnă lupii au plecat pe a treia poziţie în clasament. Diferenţa de prima clasată era de 2 puncte, iar lista golgheterilor era condusă de vîrful de atac al Daciei, originar din Ucraina - Аlexandr Zgura.

Edificată pe parcursul mai multor ani, echipa a suferit modificări esenţiale. Înainte de începutul sezonului, golgheterul Daciei în ultimele sezonuri, Djaba Dvali a părăsit clubul. S-a retras şi Levan Korgalidze, dar numai pentru un sezon, după care se reîntoarce în tabăra lupilor. Au reziliat contractele ucraineanul Oleinic, rusul Colodin, georgianul Mjavanadze. Iarna, echipa a rămas fără căpitan, care era şi liderul ei, Аlexandr Onica. Puţin mai devereme, au intervenit schimbări şi pe banca tehnică. Antrenorul principal, Roman Pilipciuc, a fost înlocuit de Veaceslav Semionov.

Schimbările nu se încheie aici. Iarna, echipa Dacia s-a ales şi cu o nouă conducere. Fostul preşedinte al al clubului, Timur Kuriev, i-a cedat poziţia lui Rustam Polonkoev, care deţine în continuare locul de frunte în familia dacilor.

- Politica de făurire a unui club profesionist de fotbal în adevăratul sens al cuvîntului va fi continuată. Sper că venirea mea va da un nou impuls. În ultimii ani Dacia a fost unul dintre cluburile de vîrf din Moldova. Echipa noastră tinde să îşi întărească poziţia şi să lupte spre cele mai mari victorii, - a afirmat noul preşedinte a lupilor galbeni Rustam Polonkoev.

Lupii galbeni progresează şi avansează în fiece clipă. Iau parte la noi şi noi competiţii, iar pe măsura posibilităţilor adaugă noi trifee în palmaresul clubului. În acest an, Dacia Chişinău, a reprezentat Molodva la cea de-a 18-a ediţie a Cupei CSI, disputat în Moscova. Echipa noastră a înlocuit la acest turneu campiona ţării şi deţinătoarea curentă a Cupei, Sheriff Tiraspol, care a refuzat călătoria la Moscova. Pentru noi însă, competiţia a fost o oportunitate deosebită de a ne încerca puterile în faţa campionilor ţărilor adverse, de a testa noi jucători, de a ne pregăti pentru a doua jumătate a Campionatului Naţional de Fotbal.

La Cupa CSI, Dacia a evoluat în grupa D, şi în primul meci a cedat în faţa clubului Uzbek Bunyodkor, scăpînd un singur gol pe final de meci, scor 0:1. Următorii adversari în calea dacilor pentru ieşirea din faza grupei au fost Lituanienii de la Ekranas. Acest meci, băieţii noştri l-au terminat indecis - 0:0. În ultimul meci, lupii au făcut spectacol, şi au dispus de campioana Armeniei Pyunik, cu un izbitor 6-1. Jucătorii Moldoveni au ocupat pe final poziţia a treia în grupă, cu 4 puncte. Din păcate, nu a fost destul pentru a continua lupta în cadrul Cupei CSI.

E imposibil să nu remarcăm surpriza extraordinară adusă fanilor noştri fideli. Din 2010, lupii galbeni au un talisman viu - o lupoaică în carne şi oase. Misiunea ei de acum încolo este să ne poarte noroc.

- Avem un lup pe stemă, şi jucătorul cu numărul 12 va avea viză permanentă de reşedinţă în grădina zoologică centrală. Va fi şi inscripţia - talismanul Daciei. Noi vom fi responsabili de soarta lui, iar el ne va purta noroc pe teren. Idea îi va ajuta pe băieţi să joace mai relaxat. Am fost la cantonamentul din Turcia. Consider că echipa este omogenă, jucătorii sunt buni. Trebuie doar să ne regăsim. Lupoaica ne va pune pe gînduri, - a declarant patronal Daciei, Adlan Shishkhnov. Pregătirea pentru a doua parte a campionatului a continuat în Antalya, unde discipolii lui Veaceslav Semionov au ţinut piept echipelor Astra Ploieşti, România; Arsenal Kiev, Sibiri Novosibirsk, Sahtior Kazakstan, Spartak Nalchik. Conducerea, stafful tehnic, toţi jucătorii erau siguri că asemenea cantonamente vor fi ca o trambulină pentru cucerirea medaliilor de aur în Divizia Naţională. Ce am reuşit pe final?

În partea a doua a Diviziei Naţionale, Dacia a disputat 15 meciuri, a cîştigat trei, de 7 ori a remizat, iar în 5 partide a gustat din amarul înfrîngerilor. Aceste rezultate nu i-au permis echipei să aspire la podium, şi s-a făcut comod pe a 5-a treaptă a podiumului.

Rezultatul nu reflectă întotdeauna obiectiv nivelul echipei şi prestaţia fotbaliştilor. Sezonul ar fi fost ratat dacă lupii nu şi-ar fi asigurat calificarea în finala celui de-al doilea după importanţă turneu fotbalistic pe arena autohtonă Cupa Moldovei. Această calificare le-a deschis dacilor uşile spre Europa, şi anume, participarea în Europa league. Se repetă istoria anului trecut, unde în finala Cupei Dacia a întîlnit Sheriff Tiraspol. Anul acesta, Tiraspolenii vor face imposibilul pentru a nu lăsa trofeul din mîini. La rîndul ei, Dacia va depune toate forţele pentru a completa palmaresul clubului cu un nou trofeu - Cupa Moldovei.

2010/2011

- În noul sezon vom deveni campioni, - a promis patronul Daciei Adlan Shishkhanov fotbaliştilor care au fost prezenţi la jubileul de 10 ani al clubului. A trecut exact un an de zile, şi întradevăr 2010/2011 a fost sezonul în care Dacia a cucerit titlul. Într-o luptă dificilă cu Sheriff - care a câştigat de 10 ori campionatul, Dacia a terminat pe primul loc, având un avans de 9 puncte faţă de cea mai titrată echipă de la noi. Sezonul a început cu primul tur preliminar al Ligii Europei, iar lupii galbeni urmai să întâlnească lupii muntenegreni - aşa sunt porecliţi fotbaliştii echipei Zeta Golubovci. Prima partidă s-a încheiat la egalitate 1:1, meci în care fundaşul David Gamezardashvili a fost eliminat, iar Evghenii Matiughin a apărat o lovitură de la 11 metri. Dacii şi-au chinuit fraţii, care pe final de meci s-au bucurat că au reuşit să scoată un rezultat de egalitate. Cu trei zile înaintea meciului retur cu Zeta din Muntenegru, Igor Dobrovolskiy a fost numit antrenor principal la Dacia.

- Am venit la Dacia cu un singur scop - să duc echipa la un nou nivel. În viitor aş vrea să construiesc o formaţie competitivă care să lupte pentru cele mai îndrăzneţe obiective. Dacia poate lupta pentru titlu. Acest obiectiv dorim să îl îndeplinim, - a declarat campionul olimpic.

Partida de acasă, în care a debutat noul antrenor s-a încheiat nedecis- 0:0. Graţie golului din deplasare, Dacia a reuşit calificarea în turul doi preliminar al Ligii Europei, unde echipa noastră urma să se dueleze cu formaţia suedeză Kalmar. Lupta crâncenă s-a încheiat în favoarea fotbaliştilor scandinavi- 0:0 (în deplasare) şi 0:2 (acasă). Am fost învinşi de un adversar puternic, care a fost într-o formă fizică excelentă, mai ales că campionatul de fotbal al Suediei era în toi, iar competiţia din Moldova încă nu era începută. Toţi aşteptau cu mare nerăbdare începerea Diviziei Naţionale. Dorinţa Daciei de a câştiga titlul nu a fost o noutate pentru nimeni. Toţi au aşteptat acest lucru, dar nu toţi au crezut că aceasta poate fi posibil. După primele 16 etape Dacia a fost prima echipă care nu a suferit nici o înfrângere în Divizia Naţională. Dar nimic nu este etern. În cadrul etapei a 17a elevii lui Igor Dobrovolskiy au suferit unica înfrângere categorică a sezonului contra marii rivale Sheriff Tiraspol cu 3:0. Înfrângerea categorică dar totodată şi meritată a trezit fotbaliştii, le-a dat un nou imbold, care a dat roade mai tîrziu. Dacia a adunat 22 de meciuri fară înfrângere!

Lupii galbeni au parcurs distanţa de 39 de runde, obţinând 27 de victorii, 11 remize, şi a suferit doar o singură înfrângere.

Sezonul 2010/2011 a intrat în istoria clubului nu doar prin prisma faptului că Dacia a câştigat campionatul naţional. Medaliile de aur obţinute ascund în umbră o muncă titinică în adevăratul sens al acestui cuvânt. La finele anului 2010 Dacia a achiziţionat Complexul sportiv din satul Speia. Un factor important pentru un club modern este propria bază şi propria infrastructură. După achiziţionarea bazei din Speia, Dacia a semnat un acord de colaborare ce şcoala de fotbal Buiucani, care din sezonul viitor va avea şi echipă în Divizia A cu denumirea Dacia-Buiucani. Acest acord va permite consrtucţia unei echipe competitive formată din discipolii şcolii de fotbal.

2011/2012

Noul sezon Dacia l-a început în calitate de campioană a Moldovei, şi imediat au cucerit un nou trofeu în istoria clubului. Pentru prima oară în ultimii 4 ani, în Moldova a avut loc Supercupa ţării, care până acum a fost câştigat doar de Sheriff Tiraspol.

În lupta pentru Supercupă sa-u întâlnit Dacia Chişinău şi Iskra-Stal Râbniţa. Pe toata durata partidei elevii lui Igor Dobrovolskiy au controlat partida de la un capăt la altul. Posesia s-a transformat în gol la un moment dat. Reuşita victoriei a fost semnată de noua achiziţie a Daciei Vasiliy Pavlov. Componenţa Daciei: Moşneaga, Atanackovic, Ilescu, D. Popovici, Pavlov (Nechaev, 76), G.Orbu, (c), Alomerovic (Mihaliov, 68), Groşev, Molla, Bursuc, Krkotic (А.Cojocari, 73).

După ce şi-au completat muzeul clubului cu încă un trofeu, Dacia a debutat în Liga Campionilor. Prima partidă care s-a disputat în deplasare contra georgienilor de la Zestafoni s-a încheiat cu victoria gazdelor scor 3:0. Acasă însă lupii galbeni au transformat partidă pentru georgieni într-un calvar fară sfârşit, câştigând cu 2:0. Pe lângă cele două goluri Dacia a mai avut şi alte ocazii, iar dacă meciul se temina cu scorul de 4:0 nu se supăra nimeni. După o luptă crâncenă Zestafoni a reuşit o calificare în extremis în cea mai importantă competiţie intecluburi din Europa.